CROCKPOT
Een slowcooker, ook bekend als een crock-pot (naar een handelsmerk dat eigendom is van Sunbeam Products maar soms generiek wordt gebruikt in de Engelssprekende wereld), is een elektrisch kooktoestel op het aanrecht dat wordt gebruikt om op een lagere temperatuur te sudderen dan andere kookmethoden, zoals zoals bakken, koken en braden. Dit maakt onbeheerd koken mogelijk voor vele uren aan gerechten die anders gekookt zouden worden: stoofvlees, soepen, stoofschotels en andere gerechten (inclusief dranken, desserts en dipsauzen). Een grote verscheidenheid aan gerechten kan worden bereid in slowcookers, ook gerechten die doorgaans snel worden bereid, zoals cacao en brood.
Slowcookers werden populair in de VS in de jaren 40, toen veel vrouwen buitenshuis begonnen te werken. Ze konden 's ochtends beginnen met koken voordat ze naar hun werk gingen en' s avonds bij thuiskomst de maaltijd afmaken.
De Naxon Utilities Corporation of Chicago, onder leiding van elektrotechnisch ingenieur Irving Naxon (geboren Irving Nachumsohn), ontwikkelde de Naxon Beanery All-Purpose Cooker voor het bereiden van een bonenschotel. Naxon werd geïnspireerd door een verhaal van zijn moeder waarin hij vertelde hoe haar moeder in haar geboortestad Litouwen een stoofpot maakte met de naam cholent, een traditionele joodse stoofpot, die enkele uren nodig had om in een oven te koken. Een advertentie uit 1950 toont een slowcooker genaamd "Simmer Crock", gemaakt door de Industrial Radiant Heat Corp. uit Gladstone, NJ.
The Rival Company uit Sedalia, Missouri, kocht Naxon in 1970 en verwierf Naxons octrooi uit 1940 voor de bonensudder. Rival vroeg uitvinder Robert Glen Martin, uit Boonville, Missouri, om de bonenkoker van Naxon te ontwikkelen tot een grootschalig productiemodel dat een hele familiemaaltijd zou kunnen bereiden en verder zou gaan dan alleen het koken van een bonenmaaltijd. Martin ontwierp en produceerde ook de machines voor het maken van massa's voor Rival's productielijn van de Crock-Pot. Het fornuis werd vervolgens in 1971 opnieuw geïntroduceerd onder de naam "Crock-Pot". In 1974 introduceerde Rival verwijderbare steengoed inzetstukken, waardoor het apparaat gemakkelijker schoon te maken was. Het merk Crock-Pot behoort nu tot Newell Brands.
Andere merken van dit apparaat zijn onder andere Cuisinart, GE, Hamilton Beach, KitchenAid, Magic Chef, West Bend Housewares en de inmiddels ter ziele gegane American Electric Corporation.
Een eenvoudige slowcooker bestaat uit een ronde of ovale kookpot met deksel gemaakt van geglazuurd keramiek of porselein, omgeven door een behuizing, meestal van metaal, met daarin een elektrisch verwarmingselement. Het deksel zelf is vaak van glas en zit in een groef in de potrand; gecondenseerde damp verzamelt zich in de groef en zorgt voor een lagedrukafdichting naar de atmosfeer. De inhoud van een crockpot is effectief op atmosferische druk, ondanks de waterdamp die in de pot wordt gegenereerd. Een slowcooker is heel anders dan een snelkookpan en geeft geen gevaar voor een abrupte drukontlasting.
De "kruik", of keramische pot, fungeert zelf als zowel een kookcontainer als een warmtereservoir. Slowcookers zijn verkrijgbaar in capaciteiten van 500 ml (17 US fl oz) tot 7 L (7,4 US qt). Omdat de verwarmingselementen zich doorgaans onderaan en vaak ook halverwege de zijkanten bevinden, hebben de meeste slowcookers een minimaal aanbevolen vloeistofniveau om ongecontroleerde opwarming te voorkomen. Sommige nieuwere modellen hebben gecoate aluminium of stalen "crocks" die, hoewel niet zo efficiënt als keramiek bij het vasthouden van warmte, een snellere verwarming en afkoeling mogelijk maken, evenals de mogelijkheid om de "crock" op de kookplaat te gebruiken om vlees te bruinen voorafgaand aan Koken.
Veel slowcookers hebben twee of meer warmte-instellingen (bijv. Laag, gemiddeld, hoog en soms een "warmhouden" -stand); sommige hebben een continu variabel vermogen. In het verleden hadden de meeste slowcookers geen temperatuurregeling en leveren ze een constante warmte aan de inhoud. De temperatuur van de inhoud stijgt totdat het kookpunt bereikt, waarna de energie erin gaat om de vloeistof die zich het dichtst bij het hete oppervlak bevindt zachtjes te koken. Op een lagere stand kan het gewoon sudderen op een temperatuur onder het kookpunt. Hoewel veel standaard slowcookers nog steeds op deze manier werken, hebben nieuwere modellen computergestuurde bedieningselementen voor nauwkeurige temperatuurregeling, vertraagde kookstart en zelfs bediening via een computer of mobiel apparaat.
Operatie
Om een slowcooker te gebruiken, plaatst de kok rauw voedsel en een vloeistof, zoals bouillon, water of wijn, in de slowcooker. Sommige recepten vragen om voorverwarmde vloeistof. De kok plaatst het deksel op de slowcooker en zet hem aan. Sommige fornuizen schakelen automatisch over van koken naar verwarmen (waarbij de temperatuur op 71-74 ° C (160-165 ° F) wordt gehouden na een vaste tijd of nadat de interne temperatuur van het voedsel, zoals bepaald door een sonde, een bepaalde waarde heeft bereikt.
Verwarmingselement verwarmt de inhoud tot een constante temperatuur in het bereik van 79–93 ° C (174–199 ° F). De inhoud wordt omsloten door de kruik en het deksel en bereikt een in wezen constante temperatuur. De damp die bij deze temperatuur wordt geproduceerd, condenseert op de bodem van het deksel en keert terug als vloeistof, waarin enkele in water oplosbare vitamines worden uitgeloogd.
De vloeistof draagt warmte van de wanden van de pot over op de inhoud en verspreidt ook smaken. Het deksel van de slowcooker is essentieel om te voorkomen dat de warme damp ontsnapt, warmte meeneemt en de inhoud afkoelt.
Basiskokers, die alleen een hoge, gemiddelde, lage of warmhoud stand hebben, moeten handmatig worden in- en uitgeschakeld. Meer geavanceerde fornuizen hebben computergestuurde timing-apparaten waarmee een kok het fornuis kan programmeren om meerdere bewerkingen uit te voeren (bijvoorbeeld twee uur hoog, gevolgd door twee uur laag, gevolgd door warm) en om het begin van het koken uit te stellen.
Omdat voedsel dat in een slowcooker wordt gekookt, lange tijd warm blijft nadat deze is uitgeschakeld, kunnen mensen de slowcookers gebruiken om voedsel ergens anders mee te nemen om op te eten zonder opnieuw te verwarmen. Sommige slowcookers hebben deksels die afdichten om te voorkomen dat de inhoud tijdens transport morst.
Recepten
Recepten die bedoeld zijn voor andere kookmethoden, moeten worden aangepast voor slowcookers. Hoeveelheden vloeistoffen moeten mogelijk worden aangepast, aangezien er een beetje verdamping is, maar er moet voldoende vloeistof zijn om het voedsel te bedekken. Veel gepubliceerde recepten voor slowcookers zijn voornamelijk ontworpen voor het gemak en gebruiken weinig ingrediënten, en vaak worden bereide sauzen of kruiden gebruikt. De lange, vochtige bereiding is bijzonder geschikt voor taaie en goedkope stukken vlees, zoals varkensschouder, rund-kop en borst. Bij veel langzaam gegaarde gerechten geven deze sneden betere resultaten dan duurdere. Ze worden ook vaak gebruikt om te koken terwijl er niemand is om ervoor te zorgen, wat betekent dat de kok de pan met de ingrediënten kan vullen en enkele uren later terug kan komen voor een kant-en-klaarmaaltijd.
Voordelen
Goedkopere stukken vlees met bindweefsel en magere spiervezels zijn geschikt om te stoven en produceren lekkere stoofschotels dan die met dure stukken, aangezien lang langzaam koken het bindweefsel verzacht zonder de spier te versterken. Langzaam koken laat verstijfde weefsel achter in het vlees, zodat het voordelig kan zijn om met een rijkere vloeistof te beginnen.
De lage temperatuur van slowcooking maakt het bijna onmogelijk om aan te branden; zelfs voedsel dat te lang gekookt is. Sommige soorten vlees en de meeste groenten worden echter bijna smakeloos of "raggy" als ze te gaar worden.
Voedsel kan worden ingesteld op slowcooking voordat u de dag vertrekt, zodat het bij terugkomst klaar is. Veel huiseigenaren met zonnepanelen op het dak schakelen over op slow cooking omdat het minder dan 1 kW stroom verbruikt en dus overdag volledig kan worden gevoed door 1-2 kW panelen. Sommige modellen bevatten timers of thermostaten die voedsel op een bepaalde temperatuur brengen en vervolgens verlagen. Bij een kooktoestel zonder timer is het mogelijk om een externe timer te gebruiken om het koken na een ingestelde tijd te stoppen, of om zowel te starten als te stoppen.
Het koken van de maaltijd in een enkele pan vermindert waterverspilling als gevolg van het schoonmaken van meerdere gerechten, en de lage kooktemperatuur en geglazuurde pan maken het schoonmaken gemakkelijker dan conventionele hoog verwarmende pannen.
Nadelen
Sommige vitamines en andere sporenvoedingsstoffen gaan verloren, in het bijzonder van groenten, gedeeltelijk door enzymwerking tijdens het koken en gedeeltelijk door warmteafbraak. [Nodig citaat] Wanneer groenten bij hogere temperaturen worden gekookt, worden deze enzymen snel gedenatureerd en hebben ze minder tijd om te handelen tijdens het koken. . Aangezien slowcookers werken bij temperaturen die ver onder het kookpunt liggen en enzymen niet snel denatureren, verliezen groenten de neiging om sporen van voedingsstoffen te verliezen. [Nodig citaat] Bij geblancheerde groenten die aan zeer heet water zijn blootgesteld, zijn deze enzymen al grotendeels ineffectief, dus een blancheren of bakken voorkoken laat meer vitamines intact. Dit is vaak een kleiner verlies aan voedingsstoffen dan overkoken en kan tot op zekere hoogte worden verminderd door het deksel niet te verwijderen voordat het eten gaar is.
Slowcookers leveren niet voldoende warmte om het verlies van vocht en warmte te compenseren doordat het deksel vaak wordt verwijderd, bijvoorbeeld om voedsel toe te voegen en te verwijderen in doorlopende stoofschotels (pot-au-feu, olla podrida). Toegevoegde ingrediënten moeten de tijd krijgen om te koken voordat het voedsel kan worden gegeten.
Vanwege de langere kooktijd is er bij slowcookers een groter gevaar voor een langdurige stroomstoring tijdens het koken zonder medeweten van de kok; de stroom kan bijvoorbeeld enkele uren uitvallen terwijl de kok op het werk is op plaatsen met een onbetrouwbare stroomvoorziening.
Gevaren
Broeien
Slowcookers zijn minder gevaarlijk dan ovens of kookplaat vanwege hun lagere bedrijfstemperaturen en gesloten deksels. Ze bevatten echter nog steeds een grote hoeveelheid voedsel en vloeistoffen bij temperaturen die bijna koken, en ze kunnen ernstige brandwonden veroorzaken als ze worden gemorst.
Zorgen over vergiftiging
Rauwe bruine bonen, en, in mindere mate, andere bonen zoals tuin- of tuinbonen, bevatten het zeer giftige lectine fytohemag glutinine. Koken vernietigt dit lectine, maar de veel lagere temperatuur van een slowcooker niet. Dit betekent dat droge bonen minstens 30 minuten moeten worden gekookt op 100 ° C (212 ° F) voordat ze langzaam worden gekookt, of, als alternatief, ze een nacht in water moeten worden geweekt, waarna het water moet worden weggegooid, en de bonen moeten dan minstens 10 minuten worden gekookt. Zelfs een paar bonen kunnen giftig zijn, en bonen kunnen tot wel vijf keer zo giftig zijn als ze worden gekookt op 80 ° C (176 ° F) dan als ze rauw worden gegeten, dus voldoende voorkoken is essentieel om fytohemag glutinine vergiftiging te voorkomen. Het risico kan volledig worden vermeden door bonen in blik te gebruiken die al gekookt zijn en geschikt zijn om direct op te eten.