KRUIDEN EN SPECERIJEN
Kruiden en specerijen kunnen het gebruik van vet, suiker en zout beperken. Aan een nieuwe smaak moet je wennen. Dus ook aan gerechten met minder zout of suiker. Onze smaakpapillen vernieuwen zich om de zeven tot tien dagen. Na twee of drie weken ben je gewend aan een zoutarm(ere) voeding. Geleidelijk aan minder zout toevoegen, kan ook helpen. Zout heeft een sterke smaak waardoor het andere smaken overheerst. In lage concentraties kan zout ook andere smaken versterken.
- Kies een kruidige groentesaus in plaats van een vette en energierijke roomsaus.
- Breng een witte saus verder op smaak met bijvoorbeeld nootmuskaat en peper.
- Verse kervel, koriander of bieslook kunnen dienen als topping voor soep. Dit geeft extra smaak aan de soep en geeft ze een fris uitzicht.
- Vervang een deel suiker in appelmoes of een melkdessert door een andere smaakmaker zoals kaneel.
- Stel zelf een kruidenmix samen voor gebak en koek met bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, anijszaad, witte peper, gember(poeder) en kardemom.
- Andere lekkere smaakmakers zijn bijvoorbeeld kappertjes, lente-ui, citrus sap, citrus-schil, azijn, ajuin, look en sjalot.